Superstol

1500 Gram! BEKROOND MET GOUD

Geschiedenis stollen
Hoever de geschiedenis van een kerststol (of in de vorm van Paas- en Pinksterstol) terug gaat is bijna niet vast te stellen. In 1329 was er in ieder geval al sprake van stollen als kerstgebak in Duitsland. Bisschop Heinrich von Naumburg gaf in dat jaar de bakkers een nieuwe gilde – privilege met de opdracht hem en zijn opvolgers voortaan met kerst twee stollen te maken, elk gemaakt van een halve schepel tarwe. Het is onbekend welke recept er in die tijden gebruikt werd, maar het is waarschijnlijk dat het recept in de loop der jaren telkens is aangepast naar de bakkunsten van de bakkers van die tijd.

Hongersnood
Hoe is de receptuur nu uiteindelijk in Nederland terecht gekomen? Er bestaat een verhaal dat er in 1669 hongersnood was in het Duitse Thüringen. Door Nederlandse bakkers werd er destijds geld ingezameld om een lading tarwe naar Thüringen te kunnen verzenden. Uit dankbaarheid zond Thüringen aan de commissie van Nederlandse bakkers naderhand het recept van Thüringer Weihnachtstollen.

Ontstaan van de Superstol
Net na de 2e wereldoorlog heeft Marinus de Jong in Nieuw-Lekkerland het recept voor zijn stollen geoptimaliseerd. Hij kreeg toen zo veel goede reacties dat hij alle voorgaande recepten heeft weg gegooid zodat hij zich niet meer kon vergissen. Het huidige recept is in basis tegenwoordig nog altijd vrijwel gelijk aan dit recept. Zijn zoon Maarten de Jong nam later het bedrijf over en kwam met het idee om 2 rollen amandelspijs in de stol te verwerken zodat na het aansnijden een rol amandelspijs links en rechts in de plak zat. Daarnaast kreeg de stol niet de bekende laag poedersuiker maar een speciaal Victoriabeslag als afwerking. Dit Victoriabeslag bestaat hoofdzakelijk uit gebruineerde amandelschaafsel, ei, suikernibs en een klein beetje sesam. Dit zorgt er voor dat de smaak van de topping heerlijk in de stol kan trekken, waardoor er een onovertrefbare smaak ontstaat. De dubbele rol amandelspijs werd zo goed ontvangen dat vanaf dat moment er alleen nog maar stollen met 2 rollen amandelspijs werden gemaakt. Enkele jaren later heeft Maarten zijn creatieve brein nogmaals aangesproken en heeft toen de eerste stol gemaakt met maar liefst 3 rollen amandelspijs en de extra toevoeging van bitterkoekjes en amarene-kersen. Het eindresultaat was een reusachtige stol van maar liefst 1500 gram. Deze stol is door collega bakkers nooit geëvenaard.

Laatste ontwikkeling
In 2014 kwam door overname het recept van de Superstol in handen van de familie Remmerswaal en die besefte maar al te goed hiermee goud in handen te hebben. Het recept werd nogmaals goed bekeken en er zijn nog een paar aanpassingen aan het recept gedaan. De stollen van Remmerswaal stonden namelijk altijd al bekend om hun malsheid en door het samenvoegen van het beste van deze 2 recepten werd de Superstol er alleen nog maar beter van! Recentelijk hebben wij de Superstol laten keuren door het Nederlands Bakkerij Centrum en hierbij is onze Superstol BEKROOND MET GOUD! Het is ook niet voor niets dat steeds meer klanten de Superstol weten te waarderen, want ieder jaar maken we meer en meer van deze heerlijke stollen! Ook is de Superstol uitstekend geschikt om als relatiegeschenk weg te geven, leuk om te geven en leuk om te krijgen!
Naast de Superstol maken wij uiteraard ook nog altijd de normale stollen van 1000 gram met 2 rollen amandelspijs en de kleine stol van 750 gram. Die laatste variant heeft 1 rol amandelspijs zoals alle andere bakkers deze maken. Al onze stollen zijn gemaakt met de allerbeste grondstoffen en met veel liefde van de bakkers en dat proeft u!!

Reacties zijn gesloten.